Cultură

Cele mai importante instituții de cultură din Oradea sunt în coordonarea și subordinea Consiliului Județean Bihor, dar, cu toate acestea, Primăria s-a implicat activ în dezvoltarea vieții culturale locale prin cooptarea acestor instituții în diferite acțiuni locale și prin crearea de evenimente culturale importante la nivel European. Unul din cele mai relevante proiecte din ultimii ani este festivalul Internațional European Music Open, care a adus la Oradea unii din cei mai importanți artiști și orchestre din Europa (Operat de Tineret din Viena, artiștii operei de stat din Viena) și cele mai relevante personalități culturale din România - Marcel Iureș, Mircea Cărtărescu, Maia Morgenstern, Horia Roman Patapievici și alții. Festivalul a ajuns deja la 3 ediții și s-a bucurat de aprecierea și premiile specialiștilor, transformând Oradea într-un mic Salzburg românesc al muzicii clasice. Alte evenimente culturale importante importante pe care le-am organizat în ultimii 5 ani au fost: Festivalul Medieval Oradea, am sprijinit financiar Festivalul Internațional de Teatru Scurt, Târgurile de Paști și Crăciun, Zilele culturii iudaice, maghiare și slovace, Zilele Sfântului Ladislau, TIFF Oradea, Ora Jazz Festival, Ziua Mondială Art Nouveau. Toate acestea au ca scop completarea ofertei turistice și oferirea localnicilor o viață culturală cât mai bună. 

Reabilitarea Cetății Oradea ne-a permis să creăm o nouă ancoră culturală importantă și anume Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural și spațiile puse la dispoziția diverșilor actori culturali independenți. 

Ne dorim o mai bună colaborare cu instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean, care să contribuie la eforturile orașului prin susținerea și curatorierea unor bucăți din calendarul de evenimente sau din evenimente mai mari, precum și implicarea actorilor culturali independenți.  

Cultura în stradă, și nu doar în centrul orașului, este un proiect pe care, alături de o nouă conducere a Consiliului Județean Bihor, o văd posibilă. De asemenea, dezvoltarea evenimentelor cu rezonanță internațională cum este TIFF Oradea sau Ora Jazz Festival (organizat cu Gărâna Jazz festival), este o direcție de colaborare comună. 

Organizarea unui festival internațional de muzică, construit pe valorile și specificul orașului, ne va da posibilitatea să intrăm în zona marilor evenimente culturale europene și astfel să putem atrage vizitatori din România sau străinătate care altfel nu ne-ar vizita. 


 Propuneri proiecte

  • Parteneriat Primărie - Consiliul Județean privind instituțiile de cultură;
  • Vom deschide noi muzee în Oradea;
  • Vom pune la dispoziție spații expoziționale pentru artiști în zona centrală.

Florin Birta folosește cookies pentru a îmbunătăți experința de navigare. Continuarea utilizării site-ului, reprezintă acceptul dumneavoastră. Mai multe detalii puteți găsi accesând pagina de POLITICĂ DE COOKIES.