CINE SUNT EU?

Am fost născut și crescut în Oradea, sunt un familist convins și tată a doi copii minunați. Mi-am dedicat tot timpul profesional, și de multe ori și cel liber, responsabilităților pe care le-am avut, serviciului public și nu în ultimul rând cetățenilor municipiului Oradea. 

De profesie sunt jurist, am 37 de ani și în prezent sunt președinte al PNL Oradea, partid în care m-am înscris când am împlinit 18 ani și în care activez de atunci. Am fost președintele Tineretului Liberal din Oradea și Bihor. Din anul 2016 sunt viceprimar al municipiului Oradea, președinte al Clubului Sportiv Municipal Oradea în perioada 2009-2016 și director la Cancelaria Instituției Prefectului între anii 2007-2008. 

Am fost și rămân în continuare un om de echipă, care a pus întotdeauna responsabilitatea și misiunea pozițiilor pe care le-am ocupat pe primul loc. Administrația locală din ultimii 12 ani a fost realizată pe bază de principii de management și performanță la fel ca în mediul privat. Proiectele propuse au fost realizate și serviciile publice au fost puse în slujba cetățeanului. Formarea mea administrativă s-a realizat alături de echipa Bolojan, care a făcut din Oradea un exemplu de bune practici în administrația locală.

Am experiența administrativă și reflexele unui management public bazat pe performanță și realizări, mă voi implica total în dezvoltarea orașului nostru și vă asigur că în calitate de primar voi depune toate eforturile ca în următorii 10 ani să avem un oraș curat, verde, sănătos și educat, în care orădenii să fie mândri să locuiască, un oraș din care copiii noștri să nu își dorească să plece.

REALIZĂRILE NOASTRE

În cei peste 13 ani petrecuți în administrația publică am făcut parte, alături de domnul Ilie Bolojan și alți colegi, dintr-o echipă care a avut rezultate și care a contribuit masiv la transformarea orașului Oradea într-un oraș mai apropiat de nevoile unor oameni care locuiesc în Uniunea Europeană. Ca echipă am făcut tot ceea ce a fost posibil pentru a dezvolta orașul și a îndeplini promisiunile făcute de-a lungul anilor. Sunt mândru de rezultate și, mai presus, sunt extrem de fericit și mulțumim să știu că orădenii se mândresc cu acest oraș și că au contribuit cu taxele plătite și încrederea acordată la un oraș care se dezvoltă. 

În calitatea mea de viceprimar, am avut ca responsabilitate implementarea unor proiecte complexe și am coordonat multe din investițiile realizate în dezvoltarea infrastructurii orașului; de la construcția de poduri, pasaje subterane și supraterane – cum ar fi podul Centenarului, podul de pe strada Universității, pasajul subteran de pe bulevardul Magheru sau pasajul pentru șoseaua de centură spre cartierul Europa, până la dezvoltarea de noi spații verzi sau curățenia acestui oraș. 

Am construit noi drumuri de legătură pentru fluidizarea traficului rutier – cum ar fi drumul expres, drumul Oradea-Fughiu, drumul Oradea-Sântandrei – și am amenajat parcări subterane și supraterane în zona centrală – cum ar fi parcarea de pe strada Independenței și parcarea de pe strada Brașovului, plus 5000 de locuri de parcare în cartierele de blocuri.

Una dintre prioritățile mandatelor noastre a fost crearea unui centru istoric și turistic de nivel european. Reabilitarea clădirilor din centrul istoric, amenajarea de noi spații pietonale, cum ar fi strada Vasile Alecsandri, piațeta de la magazinul Crișul, lărgirea trotuarului de pe Republicii și Piațeta din fața Catedralei Sf. Nicolae sunt doar câteva din modurile prin care putem ajunge la un centru istoric prietenos cu pietonii și de nivel european. Este necesar să continuăm aceste direcții și pe măsură ce ele sunt realizate să facem și mai mult prin semnalizări turistice, evenimente culturale, curățenie mai atentă și siguranță sporită în aceste zone. 


Împreuna cu domnul Ilie Bolojan și cu restul echipei am pus Oradea pe harta celor mai performante orașe din țară, lucrând aproape în toți acești ani, având un singur scop: acela de a avea o primărie care să funcționeze în slujba cetățenilor și care să transforme Oradea într-un oraș modern, într-un oraș care să ofere un nivel mai bun al calității vieții oamenilor. În acest moment, fără doar și poate, Oradea se află și se va afla în continuare pe mâini bune, deoarece am dovedit că se poate și că avem energia, experiența și cunoașterea pentru a face ceea ce trebuie pentru acest oraș. Vom continua toate marile proiecte deja începute, vom continua pregătirile proiectelor care vor fi finanțate din fondurile europene în viitorul exercițiu financiar European, vom realiza noi proiecte pentru Oradea și vom continua, împreună, direcția bună a orașului din ultimii 12 ani. 

Atât Oradea, cât și întreg județul Bihor, au nevoie de o colaborare strânsă între cele două instituții, între Primăria Oradea și Consiliul Județean, pentru a fructifica toate oportunitățile din fonduri europene sau resursele bogate pe care județul și orașul le au. Experiența domnului Bolojan, dobândită în toți acești ani în calitate de primar, este la fel de necesară și la nivelul Consiliului Județean. Colaborarea strânsă dintre noi va crea platforma prin care Oradea va continua să se dezvolte și să demareze proiecte și mai ambițioase și Județul Bihor să devină unul din județele cu un ritm de dezvoltare ridicat la nivel național. Dezvoltarea orașului nostru depinde în oarecare măsură de dezvoltarea județului. Oradea nu se poate dezvolta mai mult fără zboruri internaționale, transport public metropolitan (care să asigure accesibilitate bună pentru cei care s-au mutat la case în zona Metropolitană sau cei care muncesc în Oradea) sau o dezvoltare turistică comună.

Oradea este motorul economic și cultural al acestui județ și pentru a accelera dezvoltarea județului colaborarea cu administrația din Oradea este esențială, la fel de importantă ca și o instituție performantă și orientată spre cetățeni la Consiliul Județean. 

Florin Birta folosește cookies pentru a îmbunătăți experința de navigare. Continuarea utilizării site-ului, reprezintă acceptul dumneavoastră. Mai multe detalii puteți găsi accesând pagina de POLITICĂ DE COOKIES.