Oradea Verde

Ne dorim ca până în anul 2030, să extindem suprafața de spații verzi din oraș, de la 24,19 mp la 30 mp/cap de locuitor. Suntem în curs de inventariere a zonelor din oraș în care se impune amenajarea de spații verzi, în așa fel încât să asigurăm accesul facil al tuturor orădenilor la spațiul public urban verde în maximum 5 minute de mers pe jos, respectiv cca 300 m distanță de la locuinţă până la spațiul verde.

 În ultimii 10 ani, în Oradea suprafața de spațiu verde amenajat s-a mărit cu 24,08 ha, ajungând până la sfârșitul anului 2019 la 534 ha, lucru care a fost posibil prin realizarea mai multor investiții publice, respectiv prin transformarea unor terenuri degradate și a unor suprafețe lăsate în paragină, în spații verzi funcționale, care au fost astfel redate cetățenilor orașului. Anul acesta, suplimentar față de suprafața amenajată în perioada 2010-2019, avem în execuție pe fonduri europene 5 coridoare verzi, în suprafață de 12 ha,respectiv pe strada Barcăului, în cartierul Veteranilor, cartierul Grigorescu, cartierul Soarelui și strada Ion Bogdan. Proiectele sunt în valoare de 8 milioane de euro și vor fi finalizate în această toamnă. 

Vom avea proiecte de regenerare pe zonele degradate din oraș, programe de împădurire și proiecte de regenerare urbană prin centrele și sub-centrele de cartier (piațete, scuaruri și spații verzi). Acordăm aceeași atenție, ca și centrului istoric, și spațiilor publice (piețe) din cartierele orașului, deoarece crearea de spații publice în care oamenii să-și petreacă după-mesele, copii să se joace în siguranță și să facă sport în aer liber, sunt esențiale pentru nivelul ridicat de calitate al vieții și sănătatea locuitorilor.  

Am identificat deja mai multe terenuri, cum este cel ocupat de stadionul FC Bihor, care după demolare va deveni o zonă verde destinată locuitorilor zonei și nu numai, apoi terenuri din zona Spitalului de Psihiatrie de pe str. Louis Pasteur, zona din apropierea stațiunii pomicole de pe aceeași stradă sau terenuri în cartierele noi, cum ar fi Cartierul Tineretului, zona Tokai, Dragoș Vodă, cartierul Episcopia Bihor-Oncea, cartierul Grigorescu sau zona de dealuri.    

Propuneri proiecte  

  • Grădina urbană Nufărul;
  • Modernizarea parcurilor existente din oraș (1 Decembrie, Petőfi, Brătianu);
  • Programe de plantări și împăduriri;
  • Extindere spații verzi, de la 24 mp/cap de locuitor, la 30 mp/cap de locuitor, asigurarea accesului tuturor orădenilor la spațiul verde în maxim 5 minute de mers pe jos de la locuință.

Florin Birta folosește cookies pentru a îmbunătăți experința de navigare. Continuarea utilizării site-ului, reprezintă acceptul dumneavoastră. Mai multe detalii puteți găsi accesând pagina de POLITICĂ DE COOKIES.