Dragi orădeni, 

La final de mandat se cuvine să vă prezentăm un scurt raport, mulțumindu-vă pentru încrederea pe care ne-ați acordat-o în acești ani. Ne-am respectat angajamentele făcute în 2016.

Cu fondurile europene atrase s-au realizat și continuă mari proiecte de infrastructură: poduri, pasaje, drumuri, tramvaie, școli, spitale, parcuri noi etc. Mai sunt multe lucruri de făcut, dar Oradea este pe direcția bună. Fața orașului s-a schimbat în multe locuri, în oraș sunt mai multe firme și locuri de muncă mai bune.

Oradea a devenit un oraș cu o bună calitate a vieții. Mulți orădeni sunt mândri de orașul nostru. Vă mulțumim tuturor pentru contribuția dumneavoastră la ceea ce a devenit Oradea astăzi. Le mulțumim companiilor și celor care au susținut proiectele orașului.

Respect pentru orădeni!

FONDURI EUROPENE

În toți acești ani am implementat și suntem în curs de implementare a proiectelor europene în valoare de peste 500 de milioane de euro, care au făcut din Oradea un oraș fruntaș în atragerea de fonduri europene.

Au fost investiții majore în sistemul de sănătate, prin modernizarea și dotarea spitalelor, investiții în infrastructură și mobilitate, prin realizarea de pasaje supraterane și subterane, parcări multietajate, modernizarea străzilor și construirea de drumuri noi, îmbunătățirea transportului în comun, modernizarea cartierelor de blocuri, punerea în valoare a patrimoniului cultural, extinderea spațiilor pietonale și modernizarea piețelor centrale, dezvoltarea turismului de agrement.

Anul acesta și anul viitor vom începe noi lucrări de investiții, care unele sunt în stadiul de aprobare a proiectelor, altele sunt deja în licitație, și ne pregătim cu proiecte pe care le vom depune pentru viitorul ciclu de finanțare.

PARCURI INDUSTRIALE

Prin înființarea parcurilor industriale, Oradea a atras investiții private de peste 410 milioane euro până în prezent (125 milioane euro în ultimii patru ani), cu 104 companii în cele trei parcuri industriale funcționale, fiind create peste 8500 de noi locuri de muncă. Al 4-lea parc industrial din Oradea, situat pe amplasamentul fostei ferme Nutripork va fi functional de anul viitor. La începutul anului viitor se va deschide și noua grădiniță cu program prelungit din Parcul Industrial Eurobusiness I. Pentru a veni în sprijinul companiilor și pentru a atrage în continuare forță de muncă în Oradea, vom construi blocuri cu destinație de locuințe de serviciu, pentru angajații companiilor din parcurile industriale.

PODURI ȘI PASAJE NOI ȘI REABILITATE

Am adus îmbunătățiri importante infrastructurii din oraș, mai ales prin lucrările de realizare a unor poduri și pasaje noi și de reabilitare, cum ar fi Podul Centenarului, Pasajul suprateran peste șoseaua de centură spre cartierul Europa, care este în lucru și va fi finalizat anul viitor, reabilitarea Podului Sf. Ladislau din centru, reabilitarea și lărgirea Podului Dacia și realizarea Pasajului subteran de pe Bulevardul Magheru.

În această toamnă vom începe lucrările de reorganizare a traficului din Piața Emanuil Gojdu (Centrul Civic), unde vom realiza 2 pasaje subterane.

DRUMURI NOI ȘI MODERNIZATE

În ultimii patru ani au fost modernizate peste 30 de străzi în cartierele orașului, corelat cu rețelele de utilități realizate pe acestea anterior modernizăriilor.

La ora actuală în Oradea avem modernizate 638 de străzi și 20 de străzi sunt în curs de modernizare. 

Pentru o mai bună conectivitate, au fost realizate drumuri noi de legătură cum ar fi prelungirea drumului expres, drumul de legătură Oradea – Sântandrei, drumul Oradea – Fughiu. 

Lucrăm în prezent la drumul colector din Nufărul de lângă șoseaua de centură și la drumul nou dintre Calea Aradului și strada Ogorului. În această toamnă vom începe lucrările la reabilitarea bulevardului Nufărul – Cantemir, vom demara lucrările la centura ocolitoare Oradea – Oșorhei, și la drumurile de legătură Oradea – Nojorid, Oradea – Paleu, drumul expres Oradea-Arad și drumul de legătură cu viitoarea autostradă.

PARCĂRI SUBTERANE ȘI SUPRATERANE

Am implementat un sistem modern de parcări în zona centrală, prin construirea de parcări supra- și subterane. După parcarea multietajată din spatele Tribunalului (457 locuri), Parcarea de la Spitalul Municipal (412 locuri) și cea subterană de pe Independenţei (460 locuri), urmează să dăm în folosinţă în această toamnă şi parcarea supraterană de pe strada Braşovului (395 locuri), unde lucrările sunt foarte avansate. Anul acesta au început lucrările la parcarea multietajată din incinta bazei sportive Voinţa, care în prezent se află în faza de finalizare a fundaţiei. Parcareava fi gata în vara anului viitor, contribuind cu cele 336 de locuri la rezolvarea problemei locurilor de parcare din zonă.

Sistemul de parcări din zona centrală va fi completat de parcarea supraterană de pe strada Iosif Vulcan (147 locuri), parcarea Park&Ride (277 locuri) de lângă Catedrală și vom continua cu parcarea supraetajată de lângă Spitalul Județean (516 locuri).

MODERNIZAREA ȘI REABILITAREA SPITALELOR

Am continuat lucrările de modernizare în spitalele orădene și dotarea cu aparatură performantă. Astfel, cu finanțări europene, din bugetul local și de la Ministerul Sănătății, în ultimii patru ani am realizat investiții majore în valoare de peste 16 milioane de euro. Au fost reabilitate mai multe secții, cum ar fi secția de Radiologie, blocul operator Urologie, modernizarea și dotarea blocului operator și a secției de Ginecologie de la Maternitate, modernizarea laboratorului de microbiologie. În prezent se lucrează la extinderea Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean, care va fi extinsă cu 5.000 de mp, lucrările urmând să fie finalizate în luna septembrie a acestui an. Au început lucrările de reabilitare termică a Spitalului Clinic Județean de Urgență și a Spitalului Municipal pentru creșterea eficienței energetice și vor începe lucrările la Ambulatoriul Spitalului Județean, care va fi dotat cu un computer tomograf, un AngioCT, un SpectCT, un sistem de telemedicină, un aparat radiologie și un laborator de analize medicale robotizat, unic în țară într-un spital public. Tot în această perioadă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea și Spitalul Clinic municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea au primit 40,1 milioane de lei pentru achiziționarea echipamentelor medicale și de protecţie necesare în lupta cu Covid 19.

INFRASTRUCTURĂ ȘCOLARĂ

O prioritate în acești ani a fost reabilitarea școlilor și oferirea de servicii educaționale de calitate. S-a lucrat la construcția și extinderea de creșe și grădinițe, cum ar fi reabilitarea Grădiniței nr.20, extinderea Creșei și Grădiniței nr.53, extinderea Creșei și Grădiniței nr.28, construirea Grădiniței noi nr.51, construirea Creșei și Grădiniței din parcul Industrial și modernizarea unor școli, în ultimii 4 ani fiind executate lucrări în valoare de peste 120 mil. lei.

Lucrăm în prezent la reabilitarea termică a școlilor Dacia, Școala Gimnazială nr.11, Liceul Onisifor Ghibu, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, reabilitarea Colegiului Tehnic Mihai Viteazul. 

Vom continua reabilitarea și dotarea clădirilor școlilor, grădinițelor și creșelor și vom colabora mai departe cu companiile locale pentru dezvoltarea învățământului profesional. 

Ne dorim ca Oradea să aibă o Universitate puternică, de aceea colaborăm pentru a dezvolta și moderniza campusul universitar din Oradea, iar o componentă importantă va fi dezvoltarea sectorului IT. 

PATRIMONIU ȘI CLĂDIRI DIN CENTRUL ISTORIC

Am continuat reabilitarea Cetății și a zidurilor exterioare, am reabilitat fațadele clădirilor din centru, cum ar fi Palatul Apolo, Casa Venețiană, Moskovits, Stern, fațadele clădirilor de pe strada Vasile Alecsandri, am reabilitat acoperișul și fațadele exterioare ale Palatului Episcopal Greco-Catolic, am deschis Muzeul Istoriei Evreilor în Sinagoga Ortodoxă reabilitată de pe strada Primăriei și primul Muzeu Art Nouveau din țară în Casa Darvas – La Roche care a fost și ea reabilitată anul acesta. Lucrăm în prezent la reabilitarea clădirii fostei Vămi, unde anul viitor vom deschide Muzeul Francmasoneriei.

În prezent reabilităm clădirea Primăriei Oradea, care la finalizarea lucrărilor va intra și aceasta în circuitul turistic al orașului.

SPAȚII PIETONALE

Am continuat amenajarea de noi spații pietonale, cum ar fi strada Vasile Alecsandri, piațeta de la magazinul Crișul, lărgirea trotuarului de pe Republicii și Piațeta din fața Catedralei Sf. Nicolae, lucrăm în prezent la aleea pietonală dintre strada Vasile Alecsandri și Independenței, vom finaliza reabilitarea Pieței Ferdinand, a străzilor Aurel Lazăr și Libertății care vor deveni și ele pietonale. În zonele centrale ne dorim să creăm cât mai multe spații pietonale și să reducem circulația mașinilor în centru, pentru că ne dorim ca Oradea să fie un oraș prietenos cu pietonii, să avem zone în care oamenii să-și petreacă timpul liber în bună dispoziție.

SPAȚII VERZI

În ultimii 10 ani, în Oradea suprafața de spaţiu verde amenajat s-a mărit cu 24,08 ha, ajungând până la sfârșitul anului 2019 la 534 ha, lucru care a fost posibil prin realizarea mai multor investiţii publice, respectiv prin transformarea unor terenuri degradate în spații verzi funcționale. Anul acesta, suplimentar fată de suprafaţa amenajată în perioada 2009-2019, avem în execuție pe fonduri europene 5 coridoare verzi, în suprafaţă de 12 ha, în valoare de 8 milioane de euro, care vor fi finalizate în această toamnă, respectiv pe strada Barcăului, în cartierul Veteranilor, cartierul Grigorescu, cartierul Soarelui și strada Ion Bogdan. Ne dorim ca până în anul 2030, să extindem suprafața de spații verzi din oraș, de la 24,19 mp la 30 mp/cap de locuitor, suntem în curs de inventariere a zonelor în care vom amenaja noi spații verzi, în așa fel încât să asigurăm accesul facil al tuturor orădenilor la spațiul public urban verde în maximum 5 minute de mers pe jos, respectiv cca 300 m distanță de la locuinţă până la spaţiul verde.

TRANSPORT PUBLIC DE CALITATE

Dezvoltarea transportului în comun a fost o prioritate în toți acești ani. Am început un amplu program de modernizare a parcului de vehicule, cu fonduri europene, pentru a avea un sistem public de transport de calitate. Am achiziționat 20 de tramvaie moderne Imperio produse de Astra Arad, din care primele patru au sosit deja, iar alte şase vor veni până la sfârşitul anului. Parcul auto al OTL s-a îmbogăţit şi el recent cu şase autobuze Mercedes, pe care le-am achiziţionat tot cu bani europeni.

 Parcul de autobuze al municipiului va creşte în următoarea perioadă cu încă 15 autobuze hibrid, pe care le achiziţionăm prin Programul Operațional Regional 2014-2020, până la sfârşitul anului viitor aceste autobuze urmând să circule în oraș. În prezent se lucrează la extinderea liniei de tramvai din Calea Aradului cu încă 7,4km de șine, care va lega Calea Aradului de Cantemir. O dată cu finalizarea lucrărilor la reabilitarea bulevardului Nufărul – Cantemir, vom crea benzi dedicate transportului în comun pentru o viteză mai mare a tramvaielor și autobuzelor, vom extinde pistele de biciclete și vom încuraja transportul în comun, pentru a reduce aglomerația din trafic și poluarea.

CARTIERE DE BLOCURI

Pentru a crește calitatea vieții, am continuat investițiile în cartierele de blocuri. Astfel, în perioada 2016-2020 am amenajat peste 5000 de noi locuri de parcare de domiciliu în cartierele de blocuri, și avem în prezent în total peste 23.000 de parcări de domiciliu amenajate. Până la ora actuală au fost reabilitate termic 45 de blocuri, avem în execuție lucrări la 3 blocuri și încă 44 sunt în licitație pentru a fi reabilitate termic. Am amenajat parcuri de cartier și în parteneriat cu firme private am construit 820 de locuințe noi în cartierul Universității din zona Ceyrat. În ultimii patru ani au fost amplasate 177 de incinte metalice împrejmuite pentru depozitarea deșeurilor menajere, având în prezent în total 787 de astfel de incinte și 10 incinte subterane pentru depozitarea deșeurilor.

Am amenajat două centre de colectare selectivă, pe str. Thurzo Șandor pentru cartierul Nufărul și pe str. Uzinelor pentru cartierul Rogerius, unde orădenii pot depune gratuit mai multe tipuri de deșeuri.

SPORT ȘI RECREERE

Am amenajat terenuri de sport în Ioșia, pe strada Ion Bogdan, în parcul Brătianu, am continuat extinderea pistelor de biciclete și realizarea de piste de alergare din tartan. Am finalizat Parcul Sportiv Salca III dotat cu terenuri de tenis, de baschet și de minifotbal.Lucrăm în prezent la Sala de Sport Polivalentă construită în vecinătatea campusului Universității, care va avea o capacitate de 5000 de locuri.

Am pregătit documentația pentru a realiza un complex sportiv și de agrement lângă Liceul cu Program sportiv „Bihorul", unde vom construi un stadion cu o capacitate de aproximativ 16.000 de locuri, dotat cu tot ceea ce este necesar organizării de competiții naționale și internaționale și terenuri de sport.

EXTINDEREA ȘI REABILITAREA UTILITĂȚILOR

Până în anul 2016 s-au reabilitat 17,5 km de rețea primară de termoficare iar din 2016 până în 2020, am reabilitat 23,5 km de rețele primare si 4,2 km de rețele secundare.

În prezent avem contracte de finanțare pentru reabilitarea a încă 32,5 km de rețele primare de termoficare, 12,1 km de rețele secundare și vom reabilita 70 de puncte termice și 121 de mini puncte termice din oraș. A fost pusă în funcțiune noua sursă de producere a energiei termice.

În ceea ce privește rețelele de apă și canalizare, în perioada 2016-2020 la nivelul municipiului Oradea au fost executate lucrări de extindere a rețelelor de apă cu încă 30 de km și 22 de km de extindere rețele de canalizare. Au fost reabilitați peste 17 km de rețele de apă și 12 km de rețele de canal menajer și pluvial. Tot în această perioadă a fost înlocuit întreg parcul de apometre cu contoare cu telecitire.


Share:

Florin Birta folosește cookies pentru a îmbunătăți experința de navigare. Continuarea utilizării site-ului, reprezintă acceptul dumneavoastră. Mai multe detalii puteți găsi accesând pagina de POLITICĂ DE COOKIES.